Wednesday, November 5, 2008

Tuduhan kerajaan belanja besar beli Eurocopter tak berasas – Najib

KUALA LUMPUR 5 Nov. – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, tuduhan pembangkang bahawa kerajaan berbelanja besar bagi pembelian 12 unit helikopter Eurocopter EC725 bernilai RM1.604 bilion ternyata meleset dan tidak berasas berdasarkan penilaian Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Beliau berkata kerajaan mempunyai sistem dan ia akan dipastikan telus dan mengikut peraturan.

“Maknanya tuduhan awal itu meleset sama sekali dan terbukti tidak ada asas.
Sebab itulah kita buka proses itu kepada PAC. Walaupun daripada segi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) soal keselamatan negara sebenarnya tidak wajar didedahkan kepada terlalu ramai pihak.

“Namun oleh kerana (ia) sudah dijadikan sebagai satu isu besar oleh parti pembangkang jadi kita ambil langkah membenarkan PAC membuat penyiasatan,” katanya kepada pemberita selepas temu bual khas dengan RTM mengenai pakej rangsangan fiskal kerajaan bagi Bajet 2009 di Angkasapuri di sini hari ini.

Beliau mengulas keputusan mesyuarat PAC pada Isnin yang memutuskan bahawa tiada penyelewengan daripada segi prosedur dalam pembelian 12 unit helikopter Eurocopter EC725 bernilai RM1.604 bilion. – BERNAMA

dipetik daripada Utusan Malaysia Online, 5 Nov 2008

....................................................................................................................................................

p/s: Kehadiran ramai MP pembangkang di Parlimen sekarang hanya menyemak sahaja. Suka hati mereka nak keluar bila tak puas hati dengan sesuatu perkara atau dasar yang dibahaskan oleh MP kerajaan. Daripada Ketua Pembangkang sampai ke anak buah, tak habis-habis mencari kesalahan kerajaan Barisan Nasional. Mereka kena sedar bahawa kerajaan negeri Selangor dan Perak juga tak habis-habis diselubungi kontroversi dalam pentadbiran mereka.

Jadi, jangan poyo sangat nak pertikaikan segala rancangan kerajaan untuk membantu rakyat Malaysia. Masa Anwar Al-Juburi jadi PM dulu pun tak ada pun niat nak membela rakyat miskin dan sengsara. Kini di dalam Dewan Rakyat hendak buat huru-hara pula dengan Bajet Hampas Pakatan Rakyat.

Anwar Al-Juburi...Kau Boleh Blahhhh!!!!!

No comments: