Monday, May 12, 2008

Beras mencukupi di Malaysia

MP Pokok Sena menimbulkan isu stok penimbal beras dan harga beras. Beliau bertanya kenapa kerajaan mencari-cari mekanisme menetapkan harga beras. Beliau juga menggesa kerajaan menetapkan mekanisme yang khusus supaya rakyat tidak bertanya-tanya terhadap harga beras. Apakah benar kilang-kilang yang di pertanggungjawabkan memproses beras menyorok atau memproses beras seperti yang di arah oleh pihak berkuasa. Kalau ianya benar apa yang telah di perkatakan, maka wajarlah kerajaan mengambil langkah-langkah penguatkuasaan bagi mengelak daripada berlakunya penyeludupan beras ke negara jiran dan juga keengganan kilang beras mengilang atau menyorok beras yang di kilangkan itu.

Dalam hal ini, kerajaan lebih peka mengenai masalah beras ini. Perdana Menteri sendiri telah membuat banyak penjelasan mengenai perkara ini, termasuk memastikan Malaysia tidak akan menghadapi masalah kekurangan bekalan beras untuk keperluan rakyat Malaysia. PM juga telah berbincang dengan PM Thailand, satu-satunya negara yang mengeluarkan beras terbesar di dunia mengenai perkara ini. Menteri Pertanian juga diberi tanggungjawab untuk memberikan tumpuan menangani isu ini supaya beras sentiasa cukup untuk keperluan rakyat Malaysia.

Setakat ini tidak kelihatan rakyat Malaysia menghadapi kekurangan beras seperti dihebohkan oleh parti pembangkang. Justeru itu ahli-ahli pembangkang harus menghentikan spekulasi bahawa negara menghadapi masalah kekurangan beras dalam negara. Malah mereka harus bersama-sama menyokong usaha-usaha positif kerajaan BN demi kepentingan rakyat Malaysia.